Adatvédelem


A műfüves sportpályák hosszú élettartamának titka a rendszeres karbantartás:

A műfüves sportfelületeknek ugyanúgy szükségük van a karbantartásra, mint az élőfüves futballpályáknak vagy egyéb gyepfelületeknek. A műfüves sportpályák karbantartásánál nemcsak kézi erővel történő mechanikus ápolásra kell gondolni, hanem a gépi ápolásra is. A gépek alapvető költségei miatt a leggazdaságosabb, ha ehhez értő szakcégtől rendeli meg a teljes pályakarbantartást, mivel a jó felszereltség és profi munka elengedhetetlen a hosszú élettartalmú sportpályához. Cégünk vállalja sportpályák karbantartását, teljes gépparkunk áll rendelkezésükre. Az optimális teljesítmény és maximális élettartam elérése érdekében a rendszeres karbantartás ajánlott. A használat során az összetömörödő töltőanyag egyenetlenné teszi a pálya felületét, ezzel is rontva a játékélmény minőségét, nagyobb lehetőséget adva a játék közbeni sérüléseknek.

Műfüves pálya karbantartás

A töltőanyag lazítása (dekompaktálás) az egyik legfontosabb feladat:
A gumigranulátum és a homok keveréke közé kerülő szennyeződések, mint például a fenyőtüske, falevelek, moha, kavicsdarabok hosszútávon problémát jelentenek. A nyári időszakban ugyanúgy törődni kell a pálya tisztításával, mint ősszel a lombhullás idején, illetve télen. A műfű szálai közé kerülő szennyeződések nagyban befolyásolják a pálya minőségét, akár a műfüves rendszer élettartamát is lerövidítheti. A mindennapi tevékenységek közé tartozik tehát a szennyeztődések eltávolítása.
Legalább hetente egyszer át kell kefélni a pályát, a feltöltő anyag egyenletes eloszlása és a fűszálak felállítása érdekében. A töltőanyag átkefélése lazítja és egyenletessé teszi a használat során betömörödött pályát.
A gumigranulátum utántöltése is egy kardinális pontja a karbantartásnak. Amennyiben a pályán nem megfelelő a gumigranulátum mennyisége a műfű szálai nem egyenletes kopásnak vannak kitéve.
A gumigranulátumot is a lehető leghamarabb pótolni kell! Cégünk ebben is azonnali megoldást kínál, saját gumigranulátum színező üzemünkben akár aznap is rendelkezésére tudjuk bocsájtani a szükséges mennyiséget!
Természetesen a sportfelület környékét is folyamatosan tisztán kell tartani, hogy a lelátókról, a hulladékgyűjtőktől se kerüljön be szennyeződés a pályára.
Legalább hetente egyszer mindenképpen a pályát teljes szélességében le kell húzni. A lehúzást, mint munkafolyamatot a legtöbb műfüves sportfelület karbantartást előíró belefoglalja a hétköznapi ápolási feladatok közé. Nedves, párás időben a lehúzást nem szabad végezni, mert a feltöltőanyag (kvarchomok és gumigranulátum) összeáll.
Ha a takarításon spórolunk, akkor a végeredmény csupán az lesz, hogy több töltőanyag vész el a pályáról a folyamatos játék miatt. A lehúzással csak a szennyeződések egy részét lehet eltávolítani. Az elaprózódó anyagok, a portól az apróbb kavicsokig a lehúzással még mélyebbre kerülnek a pálya töltőanyagában, így a lehúzással gyakorlatilag csak az egyenletességet tudjuk biztosítani és a felszíni takarítást. A mélyebb rétegek tisztán tartásához komolyabb eszközökre van szükség.
A lehúzás technikailag a pályákhoz általában átadott háromszög-kefével végezhető, széles söprő felületének köszönhetően hatékonyabb a boltokban kapható keskeny fejű seprűkhöz képest.

A lombot egy speciális lombgereblyével nagyon jól le lehet szedni a pályáról. A leveleket általában az egész pályán szétteríti a szél, ezért nem lehet kézzel eltávolítani. Legalábbis gazdaságosan nem. Ehhez túl nagy a terület. Ilyen körülmények mellett ősszel a lombtalanítást minden nap el kell végezni.
Az idejében el nem távolított por és kosz kiváló táptalaja a vadhajtásoknak. Kifejezetten az árnyékos helyeken, a pálya szélén, nagyon hamar algásodhat vagy moha is képződhet a feltöltő anyagban. Ezek kézi eltávolítása nagyon költséges. Kemikáliát pedig csak nagyon kivételes esetben lehet használni. A szennyeződés mindenkor a pálya extrém keményedéséhez vezet, ráadásul a vízáteresztő képessége is csökken. A műfű előnyei ezáltal veszélybe kerülnek.
A legkritikusabb terület a büntetővonalon belüli rész, ahol sokkal gyorsabban kopik ki a töltőanyag, itt fokozottan kell odafigyelni az ápolásra.
Az alul- ill. túltöltött műfű már nem felel meg a gyártói előírásoknak. Feltöltő anyagtól függően a fűszál károsodásához is vezethet. A helyes mennyiségben történő feltöltésre több figyelmet kell fordítani, mert ez alapvetően meghatározza a pálya élettartamát.
Mindössze 3 évnyi elmaradt karbantartás elég ahhoz, hogy olyan minőségi romlás keletkezzen a pálya minőségében, amit már csak speciális karbantartással lehet kijavítani.

Ha úgy gondolja, hogy ezt a rengeteg tennivalót egy profi pályaépítő és karbantartó cégre bízná, akkor keressen minket!

Kérjen ajánlatot, és ha minket választ, garantáltan elégedett lesz!

Teljes átvizsgálás

kiváló árak

rövid határidő

Műfüves pálya karbantartás
Műfüves pálya karbantartás
Műfüves pálya karbantartás
Műfüves pálya karbantartás
Műfüves pálya karbantartás
  • 1165 Budapest, Jókai Mór utca 6